Photo credits: www.aljazeera.com

BURKINA FASO: Atac terorist la o bază militara

Published On decembrie 18, 2016 | Noutati

Vineri, 16 decembrie, 12 soldați, membri ai grupei anti-teroriste speciale a armatei, au fost uciși în nordul Burkinei Faso, în apropierea de granița cu Mali. Atacatorii au fost mai mult de 40 de indivizi puternic înarmați, care nu au fost încă identificați. ”Ei au fost puternic înarmați cu arme Kalașnikov și rachete, au dat foc depozitelor, corturilor și la câteva dintre vehicule”, a declarat Mohamed Dah, comisar al provinciei Soum, pentru AFP News.

Grupul special anti-terorist de la baza armatei Nassoumbou face parte dintr-un batalion de combatere a terorismului, compus din 600 de membri, ce a fost înființat în ianuarie 2013, atunci când Franța a trimis trupe în timpul ”haosului politic” în nordul statului Mali, unde sunt active mai multe grupări islamiste.

Înainte de ianuarie 2016, atacurile teroriste în Burkina Faso erau rare. În luna aceea, luptători care făceau parte din grupul terorist al-Queda au ucis 29 de persoane într-un hotel din capitală, Ouagadougou. Hotelul The Splendid era o locație de întâlniri populară pentru diplomați occidentali. Al-Qaida din Maghrebul Islamic organizează atacuri de la baza lor din deșertul Sahara, între Mali, Niger și Algeria, asupra țărilor din vestul Africii.

În cazul evenimentelor de vineri, încă nu există vreo revendicare din partea cuiva. La o viitoare conferință, președintele Burkinei Faso, Roch Marc Christian Kabore, vrea să inițieze miscări în ceea ce privește atacul și manifestul: ”Acest atac demonstrează că lupta împotriva terorismului va fi fără răgaz și subliniază, de asemenea, deciziile necesare care trebuie luate pentru a conferi încredere și vitalitate armatei noastre”.

Surse:

http://edition.cnn.com/2016/01/16/africa/burkina-faso-hotel-terrorist-attack/

http://www.bbc.com/news/world-africa-38345220

http://www.aljazeera.com/news/2016/12/deadly-attack-targets-army-base-burkina-faso-161216164208144.html

http://www.stripes.com/news/middle-east/2.1198/12-soldiers-killed-in-jihadist-attack-on-burkina-faso-army-1.444778

http://www.reuters.com/article/us-burkina-attack-idUSKBN1451MP

Like this Article? Share it!