Photo credits: newsfirst.lk

Copiii-soldati ai ISIS: recrutare, indoctrinare, asimilare

Published On februarie 8, 2016 | Asia Centrala & Orientul Mijlociu

Deși se estimează că în jur de 300.000 de copii sunt implicați în conflictele actuale ale lumii, fie ca și combatanți sau atacatori sinucigași, fie ca și oameni de serviciu, paznici, bucătari sau lucrători sexuali, strategia ISIS este mult mai complexă în recrutarea și formarea acestor copii decât oricare alte metode ale multor grupuri radicale. Nu este sigur câți copii s-au alăturat ISIS, întrucât numărul acesta crește, dar Raportul Secretariatului General al Consiliului de Securitate, emis în iunie 2015, indică faptul că peste 271 de copii au fost recrutați pentru a lupta în războiul civil sirian. Aceste cifre sunt probabil mult mai mari, asta deoarece Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că, din Ianuarie până în Martie 2015, mai mult de 400 de copii au fost recrutați de către militanții Statului Islamic. Ei au recrutat copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani, copii care fie s-au alăturat voluntar grupului armat, fie au fost răpiți sau forțați să li se alature.

Există diferite moduri de recrutare. În primul rând sunt cei care sunt fascinați de soldații și doctrina ISIS și se altură în mod voluntar instruirii. O parte dintre ei sunt copiii combatanților, orfani care cresc în orfelinatele conduse de ISIS sau copii ai unor părinți disperați care i-au trimis la școlile conduse de ISIS sau în taberele de antrenament pentru bani, întrucât bunăstarea financiară a ISIS reprezintă singura alternativă  pentru ei. O ultimă categorie sunt cei care sunt luați cu forța de langă părinții lor, sechestrați și torturați. Human Rights Watch a intervievat 25 de copii care au fost fie combatanți, fie au asistat la lupte pentru grupurile armate din Syria. Mulți dintre ei au fost recrutați după ce au participat la protestele anti-guvernamentale. Chiar și din aceasta perspectivă, strategia ISIS este diferită faţă de cea a altor grupuri radicale care recrutează doar copii orfani, întrucât mulți părinți din Siria și Irak și-au sprijinit și ajutat proprii copii pentru a fi instruiți și educați sub legea Shariei și a regulilor ISIS.

În ceea ce privește recrutarea copiilor, Channel 4 News a postat recent un film care înfățișează copii foşti soldați care au reușit să evadeze, și copii care fuseseră torturați pentru că nu s-au alăturat ISIS. Filmul îl prezintă pe Omar, un băiat în vârsta de 14 ani, care servise forțelor de opoziție moderate. Luptătorii  ISIS  l-au prins și torturat, i-au tăiat brațul și piciorul în fața altor copii.

ISIS îi recrutează sistematic pe acești copii, nu doar că îi ia de lângă părinții lor. Pe langă faptul că acei părinți sunt plătiți cu câte 250-300 de dolari, fiindu-le exploatată astfel nevoia lor de bani și alimente, sunt organizate numeroase evenimente de întâlnire și cunoaștere unde copiilor le sunt oferite jucării, mâncare, dulciuri, doar cu titlu de prezentare. În cadrul acestor întâlniri organizatorii arată filme de propagandă și le vorbesc copiilor despre viața din taberele de antrenament, în timp ce aceștia pot socializa cu copiii-soldați deja recrutați. În timpul acestor evenimente copiilor li se asigură divertismentul și o atmosferă favorabilă incluziunii, umplând astfel golul creat de război, când copii nu se pot bucura de aceste aspecte ale vieții. Adolescenții sunt recrutați prin alte metode, oferindu-li-se un sentiment de apartenență și de putere, fiind capabili să se identifice cu o organizație puternică.

ISIS folosește o metodă de formare hibrid care combină îndoctrinarea ideologic-religioasă cu instruirea militară. După ce sunt recrutați și lăsați să cunoască cum este viața în Statul Islamic, următorul pas este îndoctrinarea în cadrul programelor gratuite de școlarizare sau orfelinate. Uneori profesorii continuă să profeseze în școlile ocupate, dar ei trebuie să se supună unei instruiri privind ceea ce poate fi predat și ceea ce este interzis, după care ei vor preda curiculumul creat și acceptat de ISIS. Educația este considerată extrem de importantă întrucat ISIS nu formează soldați doar pentru uz militar pe termen scurt, ci pentru spălarea creierelor viitorilor jihadiști care vor reprezenta o amenințare pe termen lung și care vor asculta și se vor supune fără a pune întrebări, pe tot parcursul vieții lor, fie pentru că ei cred în doctrină, fie pentru că se tem și nu pot să renunțe. Ei antrenează nu doar luptători fără minte, ci niște luptători competenți care cred fiecare aspect, așa cum au fost învățați.

În timpul perioadei de formare, copiii sunt încurajați, iar în unele cazuri forțați, să vizioneze execuții publice și înregistrările video ale acestora, până violența devine starea normală pentru ei și pentru membrii comunității. Cu toate acestea copii nu sunt obligați să participe la executarea crimelor încă din prima zi și nu sunt instruiți militar pentru a fi luptători. Cei care au rezultate bune la școală vor fi selectați și antrenați, după care folosiți ca și luptători. Acest proces generează competitivitate între copii care încearcă să facă o treabă bună pe nivelul lor actual: spionaj pe familie, vecini, prieteni.

Cei care sunt antrenați militari vor participa la un program sistematic și sever, în cadrul căruia participă la un curs de formare ideologică, dar învață și metodele de execuție, modul de a trage cu arma și alte metode de ucidere. Între timp copii sunt bătuți constant pentru a fi mai toleranți la durere, în  timp ce li se impune ideea că prioritatea este lupta și moartea pentru credința lor, precum și uciderea ‘necredincioșilor’.

După perioada de formare, copiii sunt trimiși la luptă, sunt folosiți ca scuturi umane (chiar și copiii de opt ani) sau ca atentatori sinucigași, pentru care copiii se oferă voluntari în multe cazuri. Copiii sunt îndoctrinați mult mai ușor și mai rapid, prezintă loialitate și, după un timp, jihad-ul și violența vor fi starea normală de spirit pentru aceştia. ISIS folosește copii-soldați ca și combatanți, dar și ca propagandă, pentru a impune teama globală față de un război de mai multe generații. De asemenea, videoclipurile de propagandă cresc prezența ISIS-ului în media socială.

În timp ce faptul că ISIS recrutează copii-soldați a devenit o știre virală, trebuie menționat faptul că ISIS nu este singurul grup extremist care folosește copii pentru război. Milițiile șiite (Forțele Populare de Mobilizare), sponsorizate de guvernul Irakian, au căutat copii pentru folosirea lor ca și soldați în zonele de conflict din Irak, precum și în Bagdad. De asemenea, a fost descoperită o tabără de antrenament pentru copii, condusă de cea mai mare forță paramilitară din Irak. Raportul Comisiei Independente de anchetă pentru  Siria (ONU) a constat că și grupurile armate pro-guvernamentale au recrutat și folosit copii, declarând: „miliția pro-guvernamentală a urmat și a folosit copii de 13 ani la punctele de control”

Surse

Unicef Fact Sheet: Child Soldiers, http://www.unicef.org/emerg/files/childsoldiers.pdf

Human Rights Watch- “Maybe We Live and Maybe We Die” Recruitment and Use of Children by Armed Groups in Syria

https://www.rt.com/news/243701-isis-recruited-children-syria/

http://www.ibtimes.com/isis-recruiting-child-soldiers-parents-concerned-about-islamic-states-influence-1825472

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iraqi-government-backed-shia-militias-training-child-soldiers-in-camps-during-school-holidays-10422204.html

ISIS’ children: Soldiers trained to kill or die , https://www.youtube.com/watch?v=EVxZfP1fC_I

The Children of ISIS, By Mia Bloom. https://www.foreignaffairs.com/articles/2015-07-21/cubs-caliphate

Channel 4, Syria: child soldiers of the caliphate, http://www.channel4.com/news/syria-children-of-the-caliphate-isis-amputation-evan-williams

http://www.shrc.org/en/?p=23838

https://www.lawfareblog.com/when-cubs-become-lions-future-isis-child-soldiers

Like this Article? Share it!