Photo  credits: Reuters

EUROPA: O noua era pentru cooperarea in domeniul apararii

Published On noiembrie 14, 2017 | Noutati

Europa a promis, Luni, că lanseze o nouă treaptă privind cooperarea în domeniul securității, prin semnarea de către 23 state a unui pact de apărare reciprocă menit să transforme operațiunile militare. Țările Uniunii Europene au lansat oficial o nouă eră în cooperarea din domeniul apărării cu un program de investiții militare comune și de dezvoltare a proiectelor, menite să ajute UE să facă față provocărilor sale de securitate.

Statele membre s-au înscris la acest proces, cunoscut sub numele de cooperare structurată permanentă, sau PESCO. Marea Britanie, care iese din UE în 2019, și Danemarca, cu „opt-out”-ul său din domeniul apărării, au fost printre statele membre UE care nu participă. Cu un accent deosebit pe reacția și apărarea împotriva agresiunii rusești, noua structură oferă în mod eficient Bruxelles-ului un rol oficial în apărarea strategică generală de pe întreg continentul.

Franța și Germania au propus inițiativa anul trecut ca parte a eforturilor lor de a inspira un nou iz în proiectul european după ce Marea Britanie a votat să părăsească blocul. Plecarea iminentă a Marii Britanii a făcut mai ușoară realizarea proiectului, deoarece Londra a fost, în mod tradițional, sceptică față de cooperarea militară a UE, considerând că NATO este principalul mijloc pentru eforturile comune de apărare europene.

Oficialii UE insistă că nu este vorba doar de o cooperare birocratică, ci de o investiție reală care va contribui la dezvoltarea industriei europene de apărare și va stimula cercetarea și dezvoltarea în capacitățile militare de care blocul are nevoie cel mai mult.

O primă listă de proiecte ce urmează a fi întreprinse în cadrul PESCO ar trebui să fie convenită de către statele membre participante, după constituirea PESCO. Acestea ar putea acoperi domenii precum formarea, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională în domeniul apărării.

Surse:

http://www.france24.com/en/20171113-eu-defence-defense-joint-military-development-cooperation-pesco

https://www.thenational.ae/world/europe/european-union-signs-landmark-new-defence-pact-1.675455

https://www.politico.eu/article/federica-mogherini-defense-hails-historic-eu-defense-pact-as-23-countries-sign-up/

http://www.bbc.com/news/world-europe-41971867

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5078157/EU-army-moves-step-closer-23-nations-sign-pact.html

http://www.eubusiness.com/news-eu/defence-pact.13ap

Like this Article? Share it!