Photo credits: www.yahoo.com

KENYA: Violente inainte de repetarea votului prezitential

Published On octombrie 29, 2017 | Noutati

Violențele continuă în Kenya, după ce reluarea votului prezidențial de joi a adus la urne doar o treime dintre cei cu drept de vot. Această prezență scăzută este atribuită confruntărilor violente dinte membri opoziției și poliție. Din aceste cauze, votul se va relua sâmbătă.

Situația politică din Kenya a atins cote alarmante după alegerile din august, când actualul președinte, Uhuru Kenyatta a obținut 54% din voturi, în timp ce rivalul acestuia, Raila Odinga, a obținut doar 45 de procente. Totuși, votul a fost anulat de către Curtea Supremă, după ce Odinga a acuzat inegalitate etnică în alegeri. Această acuzație a dus, inevitabil, la o nouă discuție aprinsă legată de favorizarea, în baza tradiției, unor anumite etnii.

Confruntarea dintre Poliție și Opoziție a dus la moartea a 5 cetățeni în doar două zile, fapt ce pare să perpetueze animozitatea etnică. În timp ce regiunile Bungoma și Migori sunt măcinate de conflicte violente, mulți au prevăzut o confruntare sângeroasă sâmbătă, în ziua alegerilor.

Totuși, în ciuda amenintărlor, alegerile de sâmbătă au avut parte de o participare la vot relativ ridicată față de ziua de joi. Autoritățile sunt, momentan, în curs de verificare a rezultatelor, în timp ce unele voci sugerează că președintele Kenyatta ar fi câștigător. Aceste supoziții au dus la creșterea tensiunilor în partidul democratic al opozantului, Odinga, care este susținut în mod public de către liderul Alianței Supreme Naționale (NASA)., senatorul  James Orengo.

Comisia de votare încă nu a declarat în mod oficial un câștigător,  mulți așteptând cu nerăbdare declarațiile pe care liderii politici o să le facă în decursul zilei de luni.

Surse:

http://www.france24.com/en/20171027-kenya-protester-shot-dead-kenya-election-run-raila-odinga-boycott-violence

http://www.islandpacket.com/news/nation-world/world/article181210346.html

http://www.reuters.com/article/us-kenya-election-opposition/kenya-opposition-wants-vote-planned-for-saturday-canceled-idUSKBN1CW1QN?feedType=RSS&feedName=worldNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Reuters%2FworldNews+%28Reuters+World+News%29&&rpc=401

http://kmaupdates.com/nasa-warns-ibec-not-to-declare-uhuru

https://www.standardmedia.co.ke/article/2001258698/nasa-leaders-vow-not-to-recognise-uhuru-victory-in-repeat-polls

https://www.standardmedia.co.ke/article/2001258697/why-it-will-take-longer-to-name-uhuru-winner

Like this Article? Share it!