Photo credits: chinadailymail.com

Marea Chinei de Sud: Noile evolutii

Published On noiembrie 3, 2015 | Orientul Indepartat

Acțiunile Chinei de a stoca nisip in recifele Mării Chinei de Sud sunt deja cunoscute, acest fapt ducând la crearea a șapte insule noi în regiune. Tensiunile geopolitice care au marcat lunile trecute sunt deja cunoscute publicului general. Viteza și fastul cu care insulele Chinei au fost construite au alarmat alte țări care au anumite interese cu privire la regiune. China a anunțat finalizarea construcției insulelor încă din iunie.

În ultimii doi ani, China a dragat aproximativ 3,000 de acrii de nisip și șapte unități cu proprietăți subacvative, ducând la crearea a noi insule artificiale. Viteza nemaivăzută la care s-a executat lucrarea a prins cu garda jos comunitatea analitică, împreună cu Guvernul Statelor Unite; în același timp captând atenția în masă numai pe parcursul acestui an, după ce Statele Unite au publicat imagini vivide captate de satelit, care au arătat domeniul fără precedent și îmbunătățirile pe teren aduse de China. De la crearea insulelor, China și-a concentrat eforturile în sfera contrucțiilor, ridicând instalații portuare, clădiri militare și o pistă de zbor. Imaginile recent colectate arată dovada că încă două piste sunt în construcție.

Se pare că activitatea Chinei în Insulele Spratly este văzută ca fiind un punct de dispută important creat între China și Statele Unite, aceasta constituind o temă arpinsă a discuțiilor ce au avut loc pe timpul vizitei Președintelui Chinei la Casa Albă în luna septembrie.

Fostul director al Inițiativei pentru Transparență Maritimă din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, Mira Rapp-Hooper, a declarat că eforturile Chinei ajută mai mult la fortificarea revendicărilor teritoriale, decât să contribuie la extragerea resurselor naturale. Chiar dacă insulele sunt prea mici pentru a susține unități militare ample, insulele vor permite susținerea patrulelor acvatice și aeriene din zonă. Cu privire la implicarea Statelor Unite în această problemă, s-a raportat faptul că s-au găsit vehicule de artilerie mobile în această regiune, precum și faptul că insulele ar putea să îi ofere Chinei o mai mare putere de control asupra activităților de pescuit care au loc în regiune. Recifele care au fost distruse ajută în prezent la crearea unei fundații pentru construirea insulelor noi. Cea mai importantă problemă însă, reprezintă procesul de construire a acestor insule, pentru faptul că produce o deteriorare în masă a ecosistemului marin înconjurator, fiind considerat un risc major pentru stabilitatea resurselor naturale. Potrivit specialiștilor, procesul de construire va avea ca rezultat un grad major de poluare a zonei, din pricina metalelor grele, a petrolului și a produselor chimice extrem de periculoase care vor fi aruncate in apă. Toate aceste elemente pun în pericol stabilitatea ecosistemului, a calității apei, precum și a recifurilor.

Cu privire la problema construirii de insule, China a fost printre ultimele state care au adoptat această procedură, fapt ce este cunoscut de majoritatea comunității internaționale, iar în prezent, țara se simte dată la o parte din tot procesul, chiar dacă ritmul construrii de insule de către chinezi a depășit eforturile similare din zonă.

Săptămâna trecută, Marina Statelor Unite a trimis distrugătorul USS Lassen în apele contestate, lucru ce a condus la o reacție promptă din partea guvernului chinez. Mai mult, Secretarul Apărării, Ashton B. Carter, a criticat acțiunile chinezilor, în același timp susținând libertatea Statelor Unite de a opera în zonele preferate de acestea din urmă, după cum permite și legea internațională. Ultima dată când Statele Unite au trimis vase sau nave aeriene în proximitatea insulelor a fost in 2012, potrivit lui David Shear, un reprezentant de top al Pentagonului, care este responsabil de zona Asiei și a Pacificului.

Pe de altă parte, țările aflate în apropiere, cred că este nedrept față de ele ca China să ocupe așa o mare porțiune din teritorii, după cum se știe că Vietnam, Malaysia, Filipine și Taiwan au insule extinse în Spratlys. Pentru China, Reciful Crucii de Foc este cea mai însemnată insulă nouă din punct de vedere strategic, având o pistă suficient de lungă pentru a permite oricărui din avioanele Chinei să aterizeze, de la avioane de luptă până la aeronave de transport de dimensiuni mari. Dar, pista aeriană a Chinei nu e singura din regiune, ci oricare altă țară din regiunea Spratlys posedă una asemănătoare.

În lunile recente, China aproape a finalizat construirea insulelor care faceau parte din cele mai mari proiecte de acest tip, in regiunile Recifului Mischief, respectiv Reciful Subi. Imagistica aflată la dispoziție arată faptul că procesul de construire demarat de China in sfera pistelor aeriene s-a desfășurat pe secțiuni drepte și lungi de pe fiecare din insule, acest fapt contribuind la accesul țării către alte trei piste.

Nu demult, Statele Unite a declarat că are în plan să returneze zonele aflate în litigiu din Marea Chinei de Sud. Un reprezentant al Statelor Unite a declarat pentru Reuters că vor avea loc patrule similare în zonă cel puțin “de două ori pe trimestru”. Potrivit declarațiilor oficililor americani, prezența distrugătorului USS Lassen în apele contestate este doar una dintre multele “demonstrații în slujba interesului“ care vor avea loc in zonă.

Tensiunile au crescut pe parcursul ultimilor ani, în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind bogată în resurse, într-un context în care țările au creanțe care se suprapun, în timp ce China s-a extins în mod constant, consolidându-și prezența în zonă. China, fiind cunoscută pentru faptul că a cerut drepturi asupra unei fâșii extinse din mare, a cerut din nou terenul aflat în jurul recifelor, construind piste aeriene și clădiri. Statele Unite, împreună cu alte țări au cerut încetarea acestor activități, acuzând țara de militarizare, însă China a insistat, spunând că procesul de construcție va fi in serviciul civililor.

Surse:

http://www.nytimes.com/interactive/2015/07/30/world/asia/what-china-has-been-building-in-the-south-china-sea.html

http://thediplomat.com/2015/10/the-us-china-south-china-sea-showdown/

http://www.bbc.com/news/world-asia-34707166

Like this Article? Share it!