Photo credits: flipboard.com

SPANIA: Liderii catalani cauta azil – „Protocolul spaniol” nu este deloc in favoarea lor

Published On octombrie 31, 2017 | Noutati

Liderii Cataluniei caută să obțină protecție în Bruxelles, deoarece se confruntă cu acuzații penale pentru organizarea mișcarii de independență a regiunii, creând o situație potențial dificilă între Belgia, UE și Spania. Fostul lider al Cataluniei, Carles Puigdemont, este așteptat să apară public marți la Bruxelles, la o zi după ce a călătorit acolo.

Exilul auto-impus al lui Puigdemont a venit după ce procurorul-șef al Spaniei a cerut, luni, ca acesta să fie pus sub acuzare pentru de revoltă, rebeliune și delapidare. Acuzația de rebeliune în sine poartă o pedeapsă maximă de închisoare de 30 de ani.

Legislația UE, cunoscută și sub numele de „protocolul spaniol”, ar putea complica eforturile fostul lider catalan Carles Puigdemont de a solicita azil în Belgia. În ciuda unor excepții, protocolul spaniol interzice cetățenilor UE să obțină protecție internațională într-un alt stat membru.

Catalonia a organizat un referendum la 1 octombrie cu privire la problema dacă regiunea autonomă ar trebui să se separe de Spania. Guvernul de la Madrid a respins idea secesiunii și, după ce parlamentarii catalani și-au declarat independența săptămâna trecută, guvernul central a afirmat controlul asupra regiunii și a dizolvat parlamentul local.

Noi alegeri sunt stabilite pentru luna decembrie a acestui an, iar Partidul separatist al Cataloniei a anunțat că va candida la acestea.

Surse:

https://www.voanews.com/a/carles-puigdemont-in-brussels/4093420.html

https://www.cnbc.com/2017/10/31/catalan-separatists-are-seeking-refuge-in-belgium–causing-an-awkward-rift-between-eu-nations.html

https://euobserver.com/justice/139711

https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-presented-by-iberdrola-catalan-leaders-on-the-run-parliaments-secret-harassment-report/

https://www.politico.eu/article/puigdemont-the-belgian-story/

Like this Article? Share it!