Photo credits: www.rediff.com

Yemen: Privire de ansamblu asupra celui mai nou razboi civil din Orientul Mijlociu

Published On octombrie 27, 2015 | Asia Centrala & Orientul Mijlociu

Din nefericire, Yemenul continuă să fie un teren de bătălie pentru războaiele internaționale de tip proxy încă din septembrie 2014, moment în care rebelii Houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa. Rebelii au respins o constituție propusă de Guvern în ianuarie, iar pe parcursul următoarei luni, au anunțat înființarea unui consiliu prezidențial tranzițional.

Yemen este în prezent afectată de o criză umanitară despre care se crede că a fost cauzată de ambițiile milițiilor și dictatorilor. Rapoartele arată faptul că refugiații din Yemen sunt maltratați și nu beneficiază de nici o urmă de respect. Se spune că tinerii se adună la porțile Forțelor Saudite și sunt nevoiți să facă față unor condiții austere extreme. Cei care au reușit să scape de violență au devenit refugiați in Somalia, Djbouti, precum și în alte țări.

La momentul actual, infrastructura vitală este distrusă, 54 de facilități de sănătate impreună cu 462 de școli fiind în mod voit distruse în întregime din momentul în care conflictul a început. Din păcate, școlile au devenit locuri pentru desfășurare a violenței. Un număr foarte mare de oameni sunt strămutați intern, cunoscând o creștere de 24% în iunie, însumând 1.267.590 de persoane care se află în această situație. De la începerea conflictului, țara suferă din cauza deficitului de alimente, medicamente si carburant, în timp de costurile pentru transport au crescut cu mai mult de 500%, încă din martie, moment în care violența a crescut. Mai mult, 9,5 milioane de oameni au accesul la apă grav perturbat, fiind raportate focare de boli provocate de apă, incluzand holeră. 2,3 milioane de copii prezintă riscul de a dezvolta boli acute, mai mult de 15 milioane de oameni au nevoie disperată de asistență medicală de bază, iar nenumărați răniți mor din cauză că spitalele se închid în urma lipsei de carburant. Ca rezultat al întreruperii totale de servicii de bază, din cauza razboiului, un număr de aproximativ 20.5 milione de cetățeni ai Yemenului au acum nevoie foarte mare de apă potabilă.

Pentru o mare perioadă de timp, în secolul XX, Yemen a existat ca doua entități diferite, RAY – Republica Arabă din Nordul Yemenului și Republica Democrată a Poporului Yemen în Sud. În anul 1990, țările au ales să se unească și să creeze Republica Yemenului. La scurt timp după ce unificarea s-a produs, cei din sud au început să își exprime nemulțumirile cu privire la marginalizarea politică și socială cauzată de guvernul capitalei Sanaa, culminând cu un război civil în 1994, într-o încercare eșuată de a înfrânge unificarea.

Yemen a devenit cea mai saracă țară din Orientul Mijlociu, din cauza instabilității și a deplasării în masă forțate, a guvernării instabile, a corupției, a epuizării resurselor și a infrastructurii slabe. Pe de altă parte, șomajul, prețurile ridicate ale alimentelor, precum și a serviciilor sociale extrem de limitate, au generat acces foarte limitat la alimentele de bază pentru populația Yemenului.

În ianuarie 2015,  grupul Houthi a declarat că va dizolva Parlamentul, făcând un anunț public pentru stabilirea unui nou consiliu interimar, impreună cu un consiliu prezidențial alcătuit din cinci membri, care ar trebui să fie la conducere pentru o perioadă de până la doi ani. Președintele Yemenului, Abd Rabbuh Mansur Hadi, plecase în orașul său natal, Aden, in februarie. Doar o lună mai târziu, forțele Houthi începeau avansul lor în partea sudică a Yemenului. O coaliție regională condusă de saudiți formată pentru scopul de a lansa atacuri aeriene împotriva țintelor Houthi, a fost determinată de ofensiva acestor din urmă, în timp de orașul Aden a fost capturat din nou, să lanseze un avans al trupelor în capitală în septembrie 2015.

Luptele de pe teritoriile Yemenului au loc între forțele care îi sunt loiale Președintelui Hadi și cei care sunt aliații grupului Houthi, sau rebelii Zaidi Shia. Se știe că forțele de securitate ale Yemenului au grupuri loiale separate, cateva din unități fiind cunoscute pentru suportul pe care in ofera președintelui Hadi, în timp ce partea adversă își exprimă susținerea pentru grupul Houthi, cât și pentru Ali Abdullah Saleh, care este predecesorul actualului Președinte. Atât președintele Hadi, cât și gupul Houthi se află in opoziție față de AQAP sau AQPA (al-Qaeda în Peninsula Arabă), fiind o organizație cunoscută pentru faptul că au organizat multe atacuri în cetățile din părțile sudice și sud-estice ale țării.

Spre sfârșitul lunii martie, după ce forțele rebele au închis bastionul din Aden care aparținea Președintelui, o coaliție condusă de Arabia Saudită a lansat atacuri aeriene asupra țintelor din grupul Houthi. Coaliția respectivă este alcatuită din cinci state care aparțin Golfului Arab, împreuna cu Egipt, Iordan, Maroc și Sudan. Potrivit surselor de inteligență vestice, implicarea grupului AQAP in criza din Yemen tinde să complice situația mult mai mult decât s-a prevăzut, luând in considerare faptul că grupul în cauză este considerat a fi cea mai periculoasă ramură din al-Qaeda, cunoscut fiind pentru expertiza sa, cât și pentru acapararea de putere la nivel global.

Per total, conflictul din Yemen este cunoscut ca fiind parte dintr-o luptă regională, care s-a desfășurat între Iranul condus de forțele Shia și Arabia Saudită, condusă de Sunni, cunoscută pentru faptul că împarte o graniță lungă cu Yemen. În 2005, spre mijlocul lunii martie, mai mult de 200 de persoane au fost omorâte într-o renaștere a bătăliilor între forțele Guvernului și suporterii regimului lui Hussein al-Houthi. În perioada aceea, mulți oameni au fost uciși în conflicte care au izbucnit pe străzi. Aceste evenimente s-au repetat în cursul anilor 2006-2007, respectiv 2008. Un acord de încetare a focurilor a fost semnat in 2010, cu rebelii Houthi din nord, dar violența nu s-a oprit. În 2014, forțele Houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa, iar guvernul a fost practic distrus.

În ultimii ani, Yemen a fost martora multor conflicte violente care au fost cauzate mai mult de problemele de bază, cum ar fi accesul la putere și resurse. Până acum, au avut loc șase runde de bătălii între puterile de stat si Houthi din nord, problema separatiștilor din sudul țării, împreună cu atacuri frecvente orchestrate de AQPA, precum și lupte pentru putere între facțiunile tribale și militare.

Iranul a fost acuzat de statele din Golful Arab pentru faptul că a susținul grupul Houthi din punt de vedere financiar si militar. Implicarea Iranului în Yemen se desfășoară de mulți ani, și variază de la suport politic și religios, până la instruirea militară a liderilor Houthi, încurajându-i la implicarea activă în lupte, potrivit rapoartelor media și a analiștilor din Yemen. Varii rapoarte susțin faptul că Iran a trimis în mod regulat avioane cu armament și echipament de război, bani și alimente. De asemenea, Iranul a trimis piloți in Liban, pentru a obține pașapoarte libaneze, cu scopul de a-i ajuta pe cetățenii din Yemen în lupte ce au avut loc în zonele respective.

Cu toate că situația economică din țară este extrem de instabilă, Yemenul este important din punct de vedere strategic, pentru faptul că este situat in Strâmtoarea Bab al-Mandeb, o cale navigabilă strâmtă, care leagă Marea Roșie de Golful Aden, în același timp fiind un pasaj pentru o serie largă a transporturilor de petrol din întreaga lume.

Surse:

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-14704852

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29319423

http://www.insightonconflict.org/2015/07/hidden-war-yemen/

http://www.yourmiddleeast.com/hot-topics/conflict_105

Like this Article? Share it!